Huisregels
In dit document zijn de afspraken m.b.t. de gastouderopvang vastgelegd. Bij akkoord wordt het ondertekend door gastouder en ouder. Beide partijen kunnen naar het document verwijzen.
Wettelijke regels
Bij een gastouder worden maximaal zes kinderen in de leeftijd tot 13 jaar gelijktijdig opgevangen.
Eigen kinderen tot 8 jaar worden meegerekend.
• Bij een gastouder worden maximaal vijf kinderen tot 4 jaar gelijktijdig opgevangen.
• Bij een gastouder worden maximaal 4 kinderen tot 2 jaar gelijktijdig opgevangen.
Waarvan maximaal 2 kinderen tot 1 jaar.
Bij het inplannen krijgen kinderen met vaste opvangdagen voorrang op kinderen met flexibele opvangdagen. Bij flexibele opvang of het aanvragen van extra opvanguren is er plek zolang wettelijk aantal, qua leeftijdsopbouw en aantal opvang kinderen, niet wordt overschreden.
Openingsdagen en –tijden
-
De gastouderopvang is geopend op maandag, dinsdag en donderdag.
-
Ik bied opvang van 7:30 – 17:30 uur.
In overleg is het mogelijk om uw kind vanaf 6:30 uur te brengen. -
Brengen/ophalen is op schooldagen niet mogelijk tussen 8:00 en 8:45 uur en 14:15 en 14:45 uur, i.v.m. naar school brengen en ophalen van de kinderen.
-
Bij aanvang van de opvang worden vaste tijden afgesproken. Deze tijden zullen geregistreerd worden voor betaling op alle opvangdagen, tenzij de opvang gesloten is ivm ziekte/vakantie van de gastouder.
Extra uren (door bijv. eerder brengen of later ophalen) worden ook geregistreerd.
Minimale afname van uren per dag is 5 uur en minimaal 2 dagdelen per week.
Voor flexibele opvang registreer ik 10 uur per dag (voor het reserveren van de dagen). -
De gastouderopvang is gesloten op nationale feestdagen (2e Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart en 2e Pinksterdag) en in de periode van 25 december t/m 1 januari.
Vakantie
-
Ik geef als gastouder vakanties en vrije dagen uiterlijk een maand van tevoren door. De opvangdagen die komen te vervallen, worden niet geregistreerd voor betaling.
-
Vakanties en afmeldingen voor opvangdagen/dagdelen van ouders/gastkinderen worden uiterlijk een week van tevoren doorgegeven. De opvangdagen niet afgenomen worden, worden wel geregistreerd voor betaling.
Ziekte
-
Wanneer een kind ziek is, verdiend hij/zij extra aandacht van een ouder/verzorger. Ik vraag om het kind niet naar de gastouderopvang te brengen wanneer hij/zij koorts heeft, hangerig is of symptomen heeft van buikgriep. Ik verwacht dat de ouders de ziekmelding uiterlijk een uur voor aanvang van de opvang aan mij doorgeven.
Als het kind ziek wordt tijdens de opvang en naar mijn inschatting te ziek is om te blijven, breng ik de ouders op de hoogte en verwacht ik dat deze het kind zo snel mogelijk op komen/laten halen. De ziektedagen worden wel geregistreerd voor betaling. -
Wanneer het kind voor de opvang aan een zetpil paracetamol heeft gekregen, wil ik dit graag van te voren weten. In overleg is de opvang dan mogelijk.
-
Het kind is weer welkom op de opvang als hij/zij 24 uur klachtenvrij is, bij spugen, diarree en koorts. Overige klachten (zoals verkoudheid) in overleg.
-
Ik, als gastouder, besluit of de opvang wel/niet door kan gaan.
-
Wanneer ik zelf ziek ben, geef ik dit zo vroeg mogelijk door aan de ouders. De ziektedagen van de gastouder worden niet in rekening gebracht. Ik vraag van de ouders om op dat moment zelf een oplossing te zoeken. Bij een (verwachte) ziekteperiode langer dan een week, zal ik samen met het gastouderbureau op zoek gaan naar mogelijke vervanging.
​
Zindelijkheid
Wanneer het kind interesse krijgt in het potje/wc en/of thuis gestart is met zindelijkheidstraining, zal ik hier tijdens de opvang ook mee starten.
Het kind is welkom zonder luier als ik dit aangeef. Gemiddeld zal dit zijn wanneer het kind hier gedurende 2-3 opvangdagen geen ongelukjes heeft gehad.
Graag voldoende droge (onder)broeken mee geven.
Ophalen door derden
Wanneer de ouders hun kind niet zelf kunnen halen en/of brengen, ben ik hier als gastouder graag van op de hoogte. Hier maken we vooraf afspraken over.
Structurele wijzigingen
-
Structurele wijzigingen van de opvangdagen en tijden gaan in overleg en op basis van beschikbaarheid. In dit overleg wordt ook besproken met welk termijn de wijziging in gaat (tenminste één maand van tevoren).
-
Deze wijzigingen zijn alleen mogelijk als de bezetting, qua leeftijdsopbouw en aantal opvangkinderen niet wordt overschreden.
Communicatie
-
Inhoudelijke communicatie m.b.t. de opvang tussen de gastouder en ouders verloopt bij voorkeur persoonlijk.
-
Bij het halen en brengen is de mogelijkheid voor een korte, mondelinge overdracht.
-
Bij baby's tot 1 jaar wordt een opvangboekje gebruikt voor communicatie m.b.t. voedingen, slapen en bijzonderheden.
-
Vragen/opmerkingen kunnen ook telefonisch en via Whatsapp gesteld worden.
-
Afmeldingen bij voorkeur (ook) doorgeven via Whatsapp, zo is het makkelijk terug te vinden.
-
Bij toestemming van de ouders worden zij toegevoegd in een Whatsappgroep met de ouders van de andere gastkinderen. Hier worden foto's en bijzonderheden gedeeld. Ook mededelingen vanuit de gastouder kunnen hier gedeeld worden. Formulier m.b.t. privacy wordt bij start van de opvang ingevuld en ondertekend door de ouder(s).
Meebrengen
Ouders geven het volgende mee met hun kinderen:
-
Reservekleding
-
Fles en voldoende voeding. Bij oudere kinderen eigen drinkbeker, totdat ze uit een 'normale’ beker kunnen drinken.
-
Speen
-
Tussendoortjes, groente- en fruithapjes in overleg.
-
Buitenspeelpak/laarzen
-
Eventueel slaapkleding/slaapzak, speen en knuffel.
-
Graag alle persoonlijke spullen voorzien van de naam van het kind.
-
Eigen speelgoed mag meegenomen worden, op eigen risico.
-
Wij spelen graag buiten, dus de kleding kan vies worden of kapot gaan. Dragen van de kleding en schoenen is op eigen risico. Ouders kunnen een buitenspeelpak en laarzen meegeven, deze trekken we dan aan bij het buitenspelen als dit qua temperatuur nodig is. Bij koud weer een jas er over/onder, bij warm weer zonder jas/pak.
Pedagogische visie
Als gastouder vind ik het belangrijk dat een kind zichzelf kan zijn in een veilige omgeving. Door op een creatieve manier aan te sluiten bij de behoeften en interesses van het kind stimuleer ik hem/haar zich te ontwikkelen in zijn of haar eigen tempo. Ik vind het belangrijk om de autonomie en zelfstandigheid van het kind te stimuleren.
Daarnaast handel ik volgens het pedagogisch beleid van het gastouderbureau.
Betalen
-
De geregistreerde uren worden, na de laatste opvangdag van de maand, digitaal aangeboden ter goedkeuring.
-
De factuur van de gastouderopvang dient in de eerste week van de nieuwe kalendermaand betaald te worden.
-
Indien u uw betalingsverplichting niet nakomt, dat wil zeggen een betalingsachterstand heeft van één maand of meer, zal de opvang per direct gestopt worden. U blijft betalingsplicht houden over de openstaande facturen.
-
Indien een betaling, na betalingsherinnering en aanmaning, achterwege blijft is Gastouderopvang Cindy genoodzaakt een incassobureau in te schakelen. Gemaakt incassokosten komen voor rekening van de vraagouder.
Opzeggen
Het opzeggen van de opvang moet schriftelijk via de mail of WhatsApp.
Ik hanteer een opzegtermijn van 1 maand. De opvangdagen worden in deze maand wel in rekening gebracht.
Wennen
Het kind is welkom om 1 dagdeel te komen wennen.
Soms is een dagdeel te lang voor de eerste keer. Het zou fijn zijn wanneer een ouder beschikbaar blijft om het kindje weer op te halen, zodat het geen onnodige vervelende ervaring wordt.
Traktatiebeleid
Bij de gastouderopvang is het toegestaan om te trakteren bij bijvoorbeeld verjaardagen, geboorte broertje/zusje. Ouders zijn vrij in de keuze van de traktatie, wel vraag ik om rekening te houden met de verschillende leeftijden van de andere kinderen en evt. allergieën.
Achterwachtregeling
Bij meer dan drie aanwezige kinderen dient er een achterwachtregeling te zijn waarin een achterwacht beschikbaar is die bij calamiteiten binnen 15 minuten bij het opvangadres aanwezig is. Deze persoon is tijdens opvangtijden altijd telefonisch bereikbaar.
Evaluatiemomenten
Het gastouderbureau zorgt ervoor dat de gastouderopvang jaarlijks mondeling met de vraagouder wordt geëvalueerd en legt deze evaluatie schriftelijk vast. Dit is opgenomen in Wet kinderopvang.
Gastouderopvang Cindy evalueert de opvang tijdens haal- en brengmomenten. Mocht het nodig zijn om uitgebreider met elkaar in gesprek te gaan, dan wordt hiervoor een afspraak gepland.
Overig
Tijdens het kennismakingsgesprek zullen de volgende onderwerpen worden besproken.
-
Omgang tv, snoep
-
Beleid buik slapen
-
Beleid medicatieverstrekking
-
Beleid filmen/fotograferen/Whatsapp/Facebook
Alle zaken die niet genoemd staan in mijn huisregels, worden per situatie door mij beoordeeld. Ik zal altijd naar een passende oplossing zoeken, waarbij de gezondheid en de veiligheid van de opvang kinderen voorop staat.
​
Laatst bijgewerkt: 21-10-2024